Agrupació Musical Santa Cecília d'Ador

Vosté està > banda > concerts de la banda > any 2019 > concert galàctic, música temàtica

concert galàctic, música temàtica

CONCERT GALÀCTIC, MÚSICA TEMÀTICA


imatge que representa el logo de l'agrupació Musical Santa Cecília d'Ador

dissabte, 8 de juny de 2019, 19'00h

Casa de la Música d'Ador


composició gràfica que representa una imatge de l'univers, com a portada del programa de mà del concert galàctic, música temàtica 2019

Manuel Godoy, director

PROGRAMA DE CONCERT

Obres interpretades per la Banda de l'Agrupació Musical Santa Cecília d'Ador en l'any 2019
Nom de l'obra Autor
Orión, fantasia simfònica Santiago Quinto Serna
Los anillos de Saturno, poema descriptiu Salvador Luján
Star Wars, banda sonora John Williams

NOTES AL PROGRAMA

ORIÓN, fantasia simfònica de Santiago Quinto Serna

fotografia del primer pla de l'autor, Santiago Quinto Serna composició fotogràfica de l'Univers

Fantasia simfònica composta l’any 1989 quan l’autor solament tenia 18 anys. És la segona obra del compositor i està escrita per a gran formació simfònica que inclou la corda greu, sis trompes i contrafagot. Orió, és el protagonista d’una novel·la de fantasia de l’escriptor anglés Lord Dunsany. Aquest Orió, com a heroi mitològic, és també caçador però, en aquest cas persegueix el territori màgic que està més enllà de les terres que coneixem, allà on el cel es confon amb la línia de l’horitzó. El compositor utilitza un leitmotiv com a eix de la peça que, mitjançant l’orquestració, recorda la manera de fer de compositors de renom com Mahler o Bruckner.

Nosaltres, en aquesta ocasió, hem preparat un text il·lustratiu que explica la història mitològica d’Orió i que podrem escoltar sobre la interpretació musical amb la participació de Manela Faus com a narradora.




SANTIAGO QUINTO , nascut a Albatera (Alacant), és professor de tuba, piano, direcció i composició. Ha col·laborat amb nombroses agrupacions musicals i entre la seua producció musical podem destacar obres com Suite Sencilla, Orión, Nocturnal, Marcha Alegre, Variaciones para banda i Sinfonia Hamlet. L’obra Orión va ser seleccionada com a peça d'obligada interpretació en la 1a secció del Certamen Nacional de Bandes de música de Múrcia l’any 2005. A l'actualitat és professor d'harmonia i anàlisi al Conservatori Professional Municipal d'Oriola i director de la Unió Musical l'Aurora d'Albatera.




LOS ANILLOS DE SATURNO, poema descriptiu de Salvador Luján

fotografia del primer pla del compositor Salvador Luján

Poema descriptiu que narra un dels projectes espacials més ambiciosos de la història. El 15 d’octubre de 1997 des de l’estació de Cap Canyaveral a Florida, va tindre lloc el llançament de la missió espacial no tripulada Cassini-Huygens l'objectiu de la qual era estudiar el planeta Saturn i els seus satèl·lits naturals.

La nau espacial constava de dos elements principals: la nau Cassini i la sonda Huygens i després d'un viatge de gairebé set anys va entrar en l'òrbita de Saturn l'1 de juliol de 2004.

fotografia de la sonda Cassini orbitant al voltant de Saturn

El 25 de desembre d'aquest mateix any, la sonda Huygens es va separar de la nau i va arribar a la major lluna de Saturn, Tità. El 14 de gener de 2005 va descendir a la seua superfície per recollir informació científica. Es tractava de la primera nau que orbitava Saturn i el quart artefacte espacial humà que el visitava.

La NASA, en col·laboració amb l'Agència Espacial Europea i l'Agència Espacial Italiana van ser els responsables d'aquest projecte. El cost total de la missió va ser de 3.200 milions de dòlars.

Els anells de Saturn estan compostos de partícules amb abundant aigua gelada. La mida de cadascuna d’elles varia des de partícules microscòpiques de pols fins a roques d'uns pocs metres de grandària.




SALVADOR LUJÁN , nascut a València l'any 1975, ha tingut inquietud per la creació musical des de la seua adolescència i l'aprenentatge d'harmonia amb el seu mestre i amic Miguel Ángel Mateu li va fer entendre la música des d'un altre punt de vista diferent al convencional. Salva va centrar el seu treball creatiu en un únic objectiu, potenciar el valor emocional de la música. Hui dia les seues obres, en les quals predomina la música per a banda simfònica, són interpretades en nombrosos països i compagina aquesta faceta de compositor amb la docència i la direcció. Actualment és professor de Fonaments de Composició al Conservatori Superior "Joaquín Rodrigo" de València i director titular de la Societat Musical Ayorense.




STAR WARS, banda sonora de John Williams

fotografia del primer pla del compositor John Williams

Quan el director i escriptor George Lucas va crear l’any 1977 la versió original de la pel·lícula Star Wars, el seu amic Steven Spielberg va recomanar que contractara John Williams per presentar una partitura original. El compositor nordamericà va quedar impressionat quan va llegir el guió de George Lucas. Vaig pensar que la pel·lícula em donaria l’oportunitat d’escriure una partitura simfònica de moda, va dir, i va convèncer Lucas d’optar per la banda sonora completament original en comptes d’unir-ne una de les composicions clàssiques existents, com havia fet Stanley Kubrick amb 2001: Un odissea de l’espai.


cartell composat amb personatge de la saga Star Wars

En conseqüència, John Williams va compondre aproximadament una dotzena de temes memorables, fàcilment reconeixibles, associats a un personatge o situació específica de la pel·lícula que inclouen el tema de la força, la princesa Leia, la marxa imperial (aquesta composta per a la segona pel·lícula de la saga, L’imperi contraataca, etc.

La pel·lícula va ser un èxit immens i la partitura de Williams va arribar a ser un clàssic instantani per sí mateix; la pel·lícula va rebre tres Premis Oscar, incloent-hi un per a la música de Williams. Després d’aquest èxit aparegueren dues pel·lícules més de la saga: L’imperi contraataca i El retorn del Jedi.


cartell composat amb personatge de la saga Star Wars

Tres dècades després, la companyia Walt Disney es va fer amb els drets de la saga però va mantindre l'esperit de la primera trilogia amb la nova pel·lícula El despertar de la força. En paraules del director J.J. Abrams La partitura de Williams és meravellosa amb la majestuositat i la bellesa dels nous temes que presenta. I la seua música ha continuat durant més pel·lícules de la saga.


Nosaltres hem preparat per a aquest concert una suite de vuit temps formada per les parts simfòniques més conegudes de la banda sonora de la saga.




AGRUPACIÓ ASTRONÒMICA DE LA SAFOR , es va crear l’any 1994. A l’actualitat compta amb gairebé 100 socis i des de fa ja 18 anys publica un butlletí amb periodicitat trimestral anomenat Huygens que es reparteix entre els seus socis, centres públics i biblioteques. Les seues activitats son, fonamentalment, el desenvolupament de tallers astronòmics a col·legis, ajuntaments i institucions diverses juntament amb observacions populars amb la finalitat de difondre l’Astronomia entre el públic en general. .




ORGANITZA

ORGANITZA
AGRUPACIÓ MUSICAL SANTA CECÍLIA D'ADOR AJUNTAMENT D'ADOR
logo de l'Agrupació Musical Santa Cecília d'Ador logo de l'Ajuntament d'Ador

COL·LABORA

COL·LABORA
AGRUPACIÓ ASTRONÒMICA DE LA SAFOR FEDERACIÓ SOCIETATS MUSICALS DE LA COMUNITAT VALENCIANA
logo de l'Agrupació Astronòmica de la safor logo de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana

logo fitxer versió PDFversió en PDF

Agrupació Musical Santa Cecília d'Ador - Copyrigth@2010 - La Música Llenguatge Universal