Agrupació Musical Santa Cecília d'Ador

Vosté està > banda > concerts de la banda > any 2024 > concert de Mig Any Fester

Concert de Mig Any Fester

CONCERT DE MIG ANY FESTER


imatge que representa el logo de l'agrupació Musical Santa Cecília d'Ador

dissabte, 24 de febrer de 2024, 19'30h

Casa de la Música d'Ador


composició gràfica amb fotografies dels directors convidats, com a portada del programa de mà del concert del Mig Any Fester 2024

Javier Ros, director

PROGRAMA DE CONCERT

Obres interpretades per la Banda de l'Agrupació Musical Santa Cecília d'Ador, any 2024
Nom de l'obra Autor
Música y Vinos, pasdoble, 2016 Manuel Morales Martínez
L'Embaixador, marxa mora, 1958 Amando Blanquer Ponsoda
Iacobus, marxa cristiana, 2002 José Rafael Pascual Vilaplana
Carinyo, pasdoble, 2023 Òscar Vidal Belda
Mu'askarum , marxa mora, 2016 Joan Salvador Mont Arnal
Claymore, marxa cristiana, 2008 Juan Bautista Francés Parra
Dos roderetes, pasdoble, 2023 (estrena absoluta) Marcos Úbeda i Faus
Miquelet de Cota, marxa mora, 2006 Juan Alborch Miñana
Catarsis, marxa cristiana, 1982 Josep Vicent Egea Insa

NOTES AL PROGRAMA

MÚSICA Y VINOS, pasdoble, 2016, de Manuel Morales Martínez

fotografia del primer pla de l'autor, Manuel Morales Martínez

Pasdoble de concert dedicat a la Banda Simfònica Santa Cecília de Requena per a comunicar el sentiment especial que el compositor té per tants estudiants que van passar per la seua aula i que ara formen part d'aquesta formació. Compost per a ser interpretat com a peça de presentació a la seua participació al 40é Certamen Provincial. Amb aquesta obra el compositor presenta una estructura més extensa que la tradicional forma de pasdoble amb un primer tema de caràcter expressiu després de l'enèrgica introducció i un segon tema carregat de delicadesa i expressió.


L'EMBAIXADOR, marxa mora, 1958, d'Amando Blanquer Ponsoda

fotografia del primer pla de l'autor, Amando Blanquer Ponsoda

L'Embaixador es tracta sens dubte d'una de les partitures festeres més completes que mai no s'hagen compost. Escrita per un jove Blanquer l'any 1958, fou guardonada amb el 1r premi al Concurs de Música Festera d'Alcoi. És tot un monument a la creació musical, on podem apreciar influències d'autor impressionistes com Ravel o Debussy, neoclàssics com Stravinsky o, fins i tot, de l'hongarés Béla Bartók; estils i compositors que marcaren un abans i un després en l'estil del compositor alcoià, tant en la música festera com en la simfònica.


IACOBUS, marxa cristiana, 2002, de José Rafael Pascual Vilaplana

fotografia del primer pla del compositor José Rafael Pascual Vilaplana

Marxa dedicada a Santiago Cantó de Diego, capità cristià de Sant Vicent del Raspeig l'any 2003 per la Comparsa Almogàvers. Aquesta peça forma part del disc compacte De fang que el compositor de Muro va enregistrar l'any 2010 amb un monogràfic d'obres de música festera.




CARINYO, pasdoble, 2023, d'Òscar Vidal Belda

fotografia del primer pla del compositor Òscar Vidal Belda

Pasdoble fester dedicat a Pepe Martí, el "ti carinyo", fester de l`Olleria, sempre entregat a la festa. Aquest pasdoble també està dedicat a tota la seua família festera i molt especialment al seu fill José Juan Martí, molt estimat pel compositor. La cadència pausada d'aquesta composició recorda els pasdobles típicament alcoians, fent referència a aqueixa amistat que no és fruit d'un instant, aqueixa amistat ferma que construïm pedra sobre pedra. Com diu el poeta Pere Pena: "en cada alé rocós".

"Cada notació del pasdoble és una partícula del seu cos. Pur Amor".

MU'ASKARUM , marxa mora, 2016, de Joan Salvador Mont Arnal

fotografia del primer pla de l'autor, Joan Salvador Mont Arnal

Marxa mora dedicada a Vicent Mascarell Estruch, de la Filà Marràqueix d'Oliva. És un regal de la seua família pel seu 60é aniversari i va ser estrenada l'any 2016 per l'Associació Artístico Musical d'Oliva. El títol de la composició fa referència al primer cognom del dedicatari, Mascarell, com acostumen a cridar-lo els que el coneixen, cognom molt arrelat a la comarca de La Safor. La mùsica combina melodies acolorides en les fustes, amb parts rítmiques i de caire guerrer. Subtil i policromàtica, ens transporta a moments de glòria. Poderosa i sonora, intenta recrear el simfonisme alemany en les parts de transició per a acabar en un gran final fortissimo.

CLAYMORE , marxa cristiana, 2019, de Juan Bautista Francés Parra

fotografia del primer pla de l'autor, Juan Bautista Francés Parra

Obra guanyadora del 1r Concurs de Composició de Música de Moros i Cristians de la UNDEF.

El títol fa referència al tipus d'espasa que està concebuda per a ser brandada amb les dos mans, amb doble tall, empunyadura de gran longitud i un potent esparver que possibilitava als que la esgrimien, i que no podien protegir-se amb un escut, realitzar accions de detenció de l'arma oponent.

En aquesta marxa s'usa el sistema compositiu axial ideat pel compositor Béla Bartók, el qual fonamenta la primera meitat de l'obra. Encara això, i malgrat constituir-se com una forma clàssica de marxa cristiana, la concepció és purament simfònica.

DOS RODERETES, pasdoble, 2023, de Marcos Úbeda i Faus

fotografia del primer pla de l'autor, Marcos Úbeda i Faus

Aquest pasdoble, encarregat per Joanjo Camarena, de la Filà Contrabandistes d'Ador, està pensat per a l'esquadra de negres d'aquesta filà. El títol fa referència a les dues filles de Joanjo, a qui ha volgut dedicar-lo amb tota l'estima que li té un pare a les seues filles, les seues "roderetes".

La peça està inspirada en la vida dels contrabandistes que rondaven per les muntanyes del País Valencià a l'espera de trobar un botí per poder repartir-lo amb el poble en aquells temps amb tantes necessitats.

La introducció i el primer tema tenen un aire una mica atrevit i enèrgic, que és el que manifesta la imatge d'un bandoler. Al trio, en canvi, l'autor ha volgut reflectir la imatge de la llibertat en la qual vivien els bandolers, descansant tirats al sol a les muntanyes que tant coneixien.

El fort està inspirat amb la melodia de l'himne dels jornalers andalusos, una melodia en temps ternari, convertida a binari per tal de poder-se desfilar.

MIQUELET DE COTA, marxa mora, 2006, de Juan Alborch Miñana

fotografia del primer pla de l'autor, Juan Alborch Miñana

Marxa mora composta en l'any 2006 a la memòria de Miguel Castelló Calatayud en el centenari del seu naixement.

Està basada en una dansa oriental i consta d'una harmonia moderna amb trets impressionistes i àrabs, a més d'un entramat contrapuntístic que recorre tota la composició. L'orquestració és brillant i colorista, com correspon a aquest tipus de peces.

La marxa va ser estrenada a Muro, en el concert de Música Festera corresponent a aquell any i posteriorment va ser interpretada en l'entrà de moros per la banda Unión Musical Ciudad de Asís d'Alacant sota la direcció de Joan Enric Canet Todolí.

CATARSIS, marxa cristiana, 1982, de Josep Vicent Egea Insa

fotografia del primer pla de l'autor, Josep Vicent Egea Insa

Composta a Madrid al 1982, aquesta marxa està dedicada a Antonio Monpeán, director de la Unió Musical d'Alcoi durant un llarg període de temps, i a la seua dona. Es tracta d'una composició efectista i innovadora, en la qual s'entremesclen la marxa cristiana i mora aconseguint un efecte rítmic innovador. La seua instrumentació és molt colorista i introdueix instruments com el corn anglés, tres veus de fiscorns i dos de requints, aconseguint un efecte tímbric de gran colorit. Aquesta peça va marcar una fita en la música escrita per a les nostres festes.


PATROCINEN

PATROCINEN
AJUNTAMENT D'ADOR JUNTA DE MOROS I CRISTIANS D'ADOR
logo de l'Ajuntament d'Ador logo de Junta de Moros i Cristians d'Ador

COL·LABOREN

COL·LABORA
COLLA TABALETERS I DOLÇAINERS FA-RESSOL RESTAURANTE MONTE CORONA FEDERACIÓ SOCIETATS MUSICALS C.V.
logo de la Colla de Tabaleters i Dolçainers Fa-Ressol d'Ador logo del restaurante Monte Corona logo de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana
COL·LABORA
UNDEF FERCA
logo de ferca logo de ferca

imatge que representa el logo d'un fitxer amb format PDF

VERSIÓ EN FORMAT *.PDF

Agrupació Musical Santa Cecília d'Ador - Copyrigth@2010 - La Música Llenguatge Universal