Agrupació Musical Santa Cecília d'Ador

Vosté està > música de cambra > grup de trompetes

Ben-Hur


CONCERT DE MÚSICA DE CAMBRA SANTA CECÍLIA 2011

TÍTOL

Ben-Hur

AUTOR

obra de Miklós Rozsa, arranjaments de Ramon Cuenca

***Miklós Rózsa (Budapest, Hongria, 19 d'abril de 1907 – Los Angeles, Califòrnia, Estats Units, 27 de juliol de 1995) és un compositor de música de cinema.

Membre d'una família acomodada de Budapest, als cinc anys d'edat aprengué a tocar el violí i inicià una educació musical que continuaria a Leipzig i a París, ciutats a les que fou enviat per ampliar coneixements.

El 1937 formà una companyia de dansa, el Ballet Hungaria, que es presentà amb èxit a Londres. Fou en la capital britànica on conegué al director cinematogràfic Alexander Korda, també hongarès i exiliat allí, que li demanà que composes la música pels seus films Knight Without Armour. Aquest episodi modificà substancialment la carrera de Rózsa, doncs seria ja definitivament conegut en el futur com a compositor musical de films, malgrat que en privat va mantenir la seva preferència pel classicisme i la renovació musical: en aquest sentit fou un gran admirador de Béla Bartók, Erik Satie i altres autors d'aquesta generació, i ell mateix arribà a compondre peces simfòniques i música de cambra.

Després d'esclatar la Segona Guerra Mundial, el 1940 decidí emigrar als Estats Units i en els estudis de Hollywood li fou encarregada la música pel film d'aventures, amb un gran pressupost, El Lladre de Bagdad, que assolí un gran èxit artístic i comercial. Autor també de la banda musical de films menors, entre ells El llibre de la selva (1942), el seu salt definitiu a la consagració es produí en el film Spellbound, dirigida el 1945 per Alfred Hitchcock, feina que li reportà un Oscar de l'Acadèmia.

De nou assoliria aquest guardó el 1947 per la música per a A Double Life, de George Cukor. Rózsa posà música a uns 100 films al llarg de quasi 40 anys: entre els seus posteriors èxits, cal destacar Sang a les mans (1948), Ivanhoe (1952), de Richard Thorpe; Julius Caesar (1953), de Joseph L. Mankiewicz; Ben-Hur (1959), de William Wyler, amb la qual assolí el tercer Oscar, l'últim.

Llur composició pòstuma fou per Dead Men Don't Wear Plaid, una comèdia de Steve Martin. Rózsa va contraure matrimoni amb l'actriu italiana Gina Lollobrigida, de la que es divorcià als pocs anys de casats.

***Informació extreta de Viquipèdia

INTÈRPRETS

Pablo Botella, Ramon Cuenca, Domingo Morant, German Clari, José Valdés i José Valdés Zamora, trompetes de la Banda de l'Agrupació Musical Santa Cecília d'Ador

Agrupació Musical Santa Cecília d'Ador - Copyrigth@2010 - La Música Llenguatge Universal