Agrupació Musical Santa Cecília d'Ador

Vosté està >inici> noticies 2019 > reflexions sobre la importància de les audicions musicals

REFLEXIONS SOBRE LA IMPORTÀNCIA DE LES AUDICIONS MUSICALS

REFLEXIONS SOBRE LA IMPORTÀNCIA DE LES AUDICIONS MUSICALS

La música és una forma d'expressió artística molt semblant a les altres arts. No obstant això, a diferència de la resta de les arts, per poder apreciar-la és necessari escoltar-la. Ens arriba a la nostra ànima a través de distints canals sensorials, però principalment ens cal l'audició per poder gaudir-la i entendre-la.

Per desgràcia vivim en una societat on l'activitat auditiva està perdent-se de forma gradual. Per una banda, perquè la imatge i l'aspecte visual és la principal forma de comunicació que utilitzem i per una altra banda, perquè estem sotmesos a una constant contaminació sonora ambiental, un elevat nombre de fonts sonores al nostre entorn, sorolls d'automòvils, màquines treballant, alarmes i sirenes, gent cridant, música excesivament sorollosa als locals d'ambients nocturnes...fan del nostre país un dels més sorollosos d'Europa.

Així doncs, l'educació musical que oferim al nostre alumnat té com un dels principals objectius fomentar l'escolta activa i selectiva. Pretenem que el nostre alumnat estiga estimulat i motivat per escoltar de forma crítica i analítica tot el repertori musical que tinga al seu abast. La música té per tant, una funció molt distinta a la que la societat li otorga. Serveix per a entretindre'ns però també, si està ben treballada, el més interessant és que serveix per contribuir a la formació del caràcter i la personalitat de l'ésser humà.

Com hem dit abans, les audicions són un esdeveniment molt beneficiós per al desenvolupament musical del nostre alumnat. Suposen un gran repte a superar per a tots els xiquets i les xiquetes, tant si es fa de forma interna a classe com si es fa de forma pública, davant dels pares i mares, familiars, avis, amics o de qualsevol persona. L'alumnat i el professorat volen mostrar tot el que han aprés i han anat millorant durant el trascurs del curs.

A més a més, l'actuació davant d'un públic reforça l'autoestima i la seguretat amb un mateix també en altres disciplines fora de l'àmbit musical. Al mateix temps són un al.licient per superar la por escènica, per tocar o cantar en conjunt amb altres companys, per millorar la interpretació de les obres i per gaudir i fer gaudir al públic assistent amb la música que s'interpreta.

Per tant, les audicions són una part molt important dintre del programa d'aprenentatge del nostre alumnat. Pensem que és molt positiu que l'alumnat que es forme a la nostra Escola de Música tinga coneixements musicals però que també siguen oients actius i que acudisquen a concerts i que aprenguen a viure, estimar i valorar la música.

Per finalitzar, cal remarcar que la finalitat última de les audicions que oferim és regalar al públic assistent una gran oportunitat de gaudir de la música del que és, un extraordinari mitjà de comunicació i expressió: per al qui la toca, per al qui la canta o la compon i per al també per al qui l'escolta. Moltes gràcies per acompanyar-nos en les nostres audicions musicals.

Mamen Malonda, Cap d'Estudis de l'Escola de Música d'Ador



Agrupació Musical Santa Cecília d'Ador - Copyrigth@2010 - La Música Llenguatge Universal