Agrupació Musical Santa Cecília d'Ador

Vosté està > banda > concerts de la banda > any 2011 > una nit d'albaes

Una nit d'albaes


TÍTOL

Una nit d'albaes

AUTOR

Salvador Giner (1832-1911)

Retre homenatge al mestre valencià Salvador Giner (1832-1911) de qui enguany es compleix el centenari de la seua mort. Giner es va formar a la Catedral de València amb Pasqual Pérez Gascón. Aquesta formació inicial en l'àmbit religiós unida a la seu esperit el van volcar cap a la música religiosa, de la que va deixar més de 200 obres, destacant 9 Misses de Rèquiem, una de les quals va ser composta especialment per al funeral de la Reina Maria de la Mercè, el 26 de juliol de 1878. També va ser autor de la Missa de Rèquiem per al funeral de Cristòfol Pascual i Genís i una Missa de Glòria per a la proclamació de la Mare de Déu dels Desemparats com a patrona de València.

El 1903, amb motiu de la creació de la Banda Municipal de València i específicament per al seu primer concert, Giner va compondre una altra de les seues obres més populars; el pasdoble L'entrà de la murta, també encara avui dia tocat amb profusió en les festes valencianes. La idea argumental d'aquesta peça provenia de la festa dels Sants de la Pedra de Massarrojos, on era costum una desfilada de carros adornats amb murta i seguits per la banda de música tocant pasdobles.

Impressionat per les obres programàtiques de Berlioz i, sobretot, de Camille Saint-Saëns va conrear amb especial estima el poema simfònic, fonamentalment basat en temes valencians, i en l'esperit de la Renaixença. Així són ben coneguts els seus poemes simfònics Correguda de Joies, Una nit d'Albaes i Es xopà 'hasta' la Moma. Aquest darrer, potser serà el més popular de Giner, i encara avui es continua interpretant molt i molt sovint en la versió per a banda de música per les nombroses agrupacions valencianes de vent. Descriu la popular processó del Corpus Christi de València interrompuda per una tempesta, que fa que "fins la Moma" (un popular personatge de la processó) acabe mullada. També Giner va compondre poemes simfònics sobre temes universals, com ara El Festí de Baltasar, El Sinaí o El tresor de Boabdil.

L'11 d'agost de 1893 es va fundar la "Societat Coral El Micalet", que va demanar a Giner la seua direcció artística, component especialment per a la nova societat diverses obres. El 1898 es crea al si de la Societat l'Institut Musical que avui dia porta el nom de "Salvador Giner". "El Micalet" va contribuir a un festival organitzat l'any 1901 concebut per a l'estrena de totes les òperes de Giner: El Fantasma, Morel, El soñador i Sagunto.

Entre altres distincions, Giner va ser nomenat fill predilecte i meritíssim de València (1901) i fill adoptiu de Torrent (1902). Va desplegar una important tasca pedagògica, trobant-se entre els seus alumnes compositors de la talla de Manuel Penella, Vicent Lleó i Pere Sosa.

INTÈRPRETS

Banda de l'Agrupació Musical Santa Cecília d'Ador

DIRECTOR

Ramon Garcia i Soler

Agrupació Musical Santa Cecília d'Ador - Copyrigth@2010 - La Música Llenguatge Universal