Agrupació Musical Santa Cecília d'Ador

Vosté està > noticies 2014 > concert de Mig Any Fester

CONCERT DEL MIG ANY FESTER, HOMENATGE PEDRO JOAQUIN FRANCÉS SANJUAN

LA BANDA DE MÚSICA D'ADOR RETRÀ UN SENTIT HOMENATGE AL COMPOSITOR PEDRO JOAQUÍN FRANCÉS SANJUÁN

Fotografia d'un primer pla de Pedro Joaquín Francés Sanjuán

Com molta gent sabrà, el passat 24 de juliol ens va deixar Pedro Joaquín Francés Sanjuán, un dels compositors més prolífics i guardonats en el camp de la música festera, amb qui la nostra Agrupació mantenia una relació molt especial des de feia molts anys, no debades, era un assidu a les distintes edicions del Concert del Mig Any, per la qual cosa, tinguérem el plaer de comptar amb la seua presència, tot dirigint un seguit d’obres que han esdevingut referents per a la música de la Festa com Cid [Marxa cristiana. Primer Premi del I Concurs de Música Festera ‘Ciutat de Benidorm’, 1995], Espejismos [Marxa mora. Accèssit del III Concurs Nacional de Composició de Música Festera. Associació de Moros i Cristians de Callosa d'en Sarrià, 1997], Caballero Halcón, La diana d’Els Ligeros, Als Ligeros [Marxa mora. Primer Premi del XVII Festival de Música Festera. Associació de Sant Jordi d’Alcoi, 1980], Te Deum [Marxa cristiana. Primer Premi del XXIV Festival de Música Festera. Associació de Sant Jordi d’Alcoi, 1997], i Imatges al llarg de les nou edicions anteriors. A més a més, no va dubtar a participar activament en l’enregistrament del nostre primer disc compacte Moment de Festa i solia assistir a molts dels nostres concerts.

Encara que en el concert de festes de l’any passat, la nostra banda dedicà una part a les seues obres més conegudes, no hem dubtat a homenatjar-lo en l’edició d’enguany del Concert de Música Festera dins de la celebració del Mig Any fester de la nostra població, amb la programació d’un concert monogràfic. Però al reconeixement públic que li retrà la nostra banda, s’hi afegirà un nodrit grup de compositors amics del malaurat Pedro que també han volgut participar d’aquest sentit homenatge amb la direcció de les composicions que més els han colpit del mestre de Beneixama. En total seran un total de dotze compositors-directors convidats els que ens acompanyaran: Mario Roig Vila, Rafael Mullor Grau, Juan Alborch Miñana, Juan Carlos Sempere Bomboí, Francisco Valor Llorens, Carlos Pellicer Andrés, Juan Francisco Sanjuan Rodrigo, Miquel Sarrió Nadal, Enrique Alborch Tarrasó, Daniel Ferrero Silvage, Joan Enric Canet Todolí, Juan Bautista Francés Parra, el seu fill i, com no, el nostre director Ramon Garcia i Soler.

La producció musical de Pedro Joaquín Francés és vastíssima i abraça des de pasdobles de concerts, de desfilada, festers, taurins, marxes mores, marxes cristianes i d’altres estètiques (pas maser, processons...), per la qual cosa, la nostra banda interpretarà una extensa representació de la mateixa. Així, encetarem la primera part del concert amb el pasdoble Capellino [Segon premi del concurs convocat per la UNDEF i l’Associació Sant Jordi d’Alcoi amb motiu del Primer Centenari de la música festera el 1981], la marxa mora Albero [Música per una col·lecció d’olis i aquarel·les sobre temes àrabs. Marxa dedicada al pintor José M. Albero Pérez], la marxa cristiana Te Deum [Primer premi del XXIV Festival de Música Festera. Associació de Sant Jordi d’Alcoi, 1997], el pasdoble Entrada de Bandas de Elda [Obra obligada del XXII Certamen de Música Festera d’Elda el 2007], la marxa mora Espejismos [Composició dedicada a la seua esposa] i, per finalitzar la primera part, s'interpretarà la marxa cristiana Caballero Halcón [Encàrrec de la Comparsa Caballeros Halcones d’Elx l’any 2005] En la segona part del concert, la banda interpretarà la marxa cristiana Cid [Primer premi del I Concurs de Música Festera ‘Ciutat de Benidorm’, 1995], la marxa mora Ben-Hixamen [Obra dedicada a la Comparsa de Moros de Beneixama, 1985], el pasdoble torero Villenerías [Primer premi del XIII Concurs de composició de Música Festera d’Ontinyent el 1996], seguidament la marxa mora Manta y Pluma [Composició dedicada a la seua filada, els Moros de Beneixama, 2013], el pasdoble Imatges [Peça dedicada als seus pares polítics], la marxa mora Als Ligeros [Primer premi del XVII Festival de Música Festera. Associació de Sant Jordi d’Alcoi, 1980], i per a finalitzar la marxa cristiana Oblitis [El títol al·ludeix a la família Oblitis, senyors de Beneixama durant els segles XIV i XV, 2006].

El concert tindrà lloc a l’Auditori de la Casa de la Música d’Ador el proper dissabte 1 de febrer a les 19.30 h.

Finalment, voldríem fer nostres les paraules que li va dedicar el compositor José Rafael Pascual Vilaplana, tot extraient un fragment de la carta pòstuma que va adreçar al nostre benvolgut Pedro Joaquín Francés: «Seguirem al seu costat en aquest camí LIGEROS de la vostra presència, tot cercant ESPEJISMOS que ens alimenten la il·lusió per viure, mirant-nos en el teu espill com a CID que ha defensat la nostra cultura tot utilitzant una TIZONA molt especial: la música per a la Festa de Moros i Cristians. Esperem que, si Déu vol, ens trobem a la GLORIA»

Ador, 28 de gener de 2014



Cartell anunciador Concert homenatge al compositor Pedro Joaquín Francés Sanjuán

Agrupació Musical Santa Cecília d'Ador - Copyrigth@2010 - La Música Llenguatge Universal